Passejades literàries

Les rutes literàries són passeigs on es vinculen espais d’una ciutat amb autors i les seues obres. Es donen a conéixer els escriptors a través dels espais que han tingut relació vital amb ells o que han estat escenaris ficticis de les seues obres (cases, parcs, teatres, bars...). Els espais que es visiten són llocs  normalment poc accessibles per a tots els ciutadans, o directament espais que pertanyien a la intimitat del personatge, fet que afegeix un altre atractiu als passeigs.

Les explicacions del guia s’alternen amb la lectura de fragments que realitzen actors o en aquest cas els alumnes o professors en els propis espais que es visiten. El guia aporta la part biogràfica, dades literàries i el context històric.

Les rutes literàries són hui en dia una de les activitats en alça dins de l’oci cultural. Algunes d'aquestes passejadas ja són tot un clàssic: a Dublín, posem per cas, milers de turistes segueixen tots els anys els passos dels personatges de l’“Ulises” de James Joyce; o a Madrid, on s'organitzen passejades per la ciutat de principis de segle que retratà Valle Inclán en "Luces de Bomemía". Ací us oferim un exemple casolà:

Passejada literària pel Burjassot d'Estellés